Vyjádření k návrhu na zahájení insolvenčního řízení

08.07.2015

Vyjádření k návrhu na zahájení insolvenčního řízení

Vážení obchodní partneři,

společnost BAK stavební společnost, a.s., IČ 28402758, se sídlem Vodní 177, 541 01 Trutnov, zastoupená místopředsedou představenstva Ing. Dušanem Čížkem, MBA, (dále jen „BAK“) sleduje s velkým znepokojením současný, stále rozšířenější způsob uplatňování sporných či dokonce neexistujících pohledávek, které již nejsou řešeny v rámci sporných řízení před obecnými soudy, ale staly se předmětem šikanózních návrhů na zahájení insolvenčních řízení.

Bohužel tomu není jinak ani v případě návrhu domnělého věřitele společnosti DN STAVBY, spol. s r.o., IČ 25352440, se sídlem V Zátiší 810/1, 709 00, Ostrava, pro pohledávku v celkové výši 581.061,63,- Kč. Z návrhu samotného je pak zřejmé, že má jít o pohledávky, které měly vzniknout v roce 2012 a 2013. Společnost BAK veškeré v návrhu uvedené pohledávky kategoricky odmítá, žádný závazek vůči společností DN STAVBY, spol. s r.o. neeviduje a veškeré domnělé nároky byly z důvodu opakovaného porušování a prodlení s plněním smluv o dílo společností DN STAVBY, spol. s r.o. započteny proti smluvním sankcím, o čemž byla společnost DN STAVBY, spol. s r.o. opakovaně písemně vyrozuměna.

Dne 8. 4. 2015 pak nabylo právní moci usnesení Krajského soudu v Hradci Králové, kterým byl návrh na zahájení insolvenčního řízení pod č. j. KSHK 35 INS 12517/2014-A-42 zamítnut. I z výše uvedeného je zřejmé, že společnost BAK se v úpadku či situaci hrozícího úpadku nenacházela a nenachází a tuto skutečnost nemůže změnit uplatnění neexistující bagatelní pohledávky, kterou společnost DN STAVBY, spol. s r.o. nadto nikdy neuplatnila u věcně příslušného soudu, či nepřihlásila v rámci výše nadepsaného insolvenčního řízení.

O snaze poškodit společnost BAK pak nejlépe svědčí skutečnost, že insolvenční návrh neobsahuje kromě údajné pohledávky navrhovatele žádné další pohledávky s výjimkou těch, které byly soudem odmítnuty jako sporné v předchozím insolvenčním řízení pod č. j. KSHK 35 INS 12517/2014-A-42.

Společnost BAK dosáhla v prvních pěti měsících roku 2015 obratu ve výši 809 milionů korun, realizuje desítky komplexních projektů po celé České republice a opakovaně obhajuje svou pozici mezi největšími stavebními společnostmi na českém trhu a těší se opakované důvěře tuzemských či zahraničních investorů.

Společnost BAK vstupuje ročně do několika tisíc smluvních vztahů se svými subdodavateli a řádně si plní veškeré své závazky a to nejen vůči svým subdodavatelům, ale rovněž zaměstnancům, státním institucím a dalším partnerům, což nadevší pochybnost rovněž prokázala během pravomocně skončeného řízení v dubnu 2015, je tedy zřejmé, že v mezidobí k žádné změně v jejím finančním zázemí nemohlo dojít a také nedošlo.

Společnost BAK oprávněně předpokládá, že insolvenční návrh bude v nejbližších dnech soudem odmítnut jako zjevně nedůvodný podle §128a insolvenčního zákona. Současně zvažuje další právní kroky, kterými hodlá bránit svou dobrou pověst a obchodní zájmy.

Závěrem Vás chci znovu ubezpečit, že společnost BAK se v úpadku či situaci hrozícího úpadku nenacházela a nenachází, disponuje silným a stabilním finančním zázemím a řádně si plní své závazky.

 

Děkuji za pochopení a projevenou přízeň.

V úctě

Ing. Dušan Čížek, MBA
místopředseda představenstva
BAK stavební společnost, a.s.  

Aktuálně

BAK postaví nové Středisko volného času v Trutnově i závěrečnou etapu bytů Kamýk pro společnost Central Group v Praze 07.11.2017 Nové Středisko volného času postaví trutnovský BAK Trutnov - Nebude to trvat dlouho a do části starého objektu na Nivách se ... více
Získali jsme trojnásobné ocenění v soutěži Stavba roku 2017 06.10.2017 Mimořádný úspěch sklidil náš projekt Revitalizace Tyršových sadů - podzámeckého parku  v Pardubicích, který si odnesl hned ... více